Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Rukojemnícka dráma v hoteli Byblos sa skončila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ozbrojenci zajali v hoteli Byblos, na ktorý zaútočili v piatok ráno, skupinu približne desiatich rukojemníkov.

Bamako 8. augusta (TASR) - Po takmer 24-hodinovej rukojemníckej dráme oslobodili dnes malijské špeciálne jednotky štyroch pracovníkov misie OSN, ktorých zadržiavali militanti v hoteli Byblos v meste Sévaré v strednej časti Mali. Išlo o dvoch občanov Juhoafrickej republiky, Rusa a Ukrajinca. Informovala o tom agentúra Reuters.



Zásah malijských špeciálnych jednotiek podporovaných francúzskymi vojakmi, ktorý sa skončil približne o 05.30 h, si vyžiadal 12 mŕtvych vrátane troch rukojemníkov, piatich vojakov a štyroch militantov.

Ozbrojenci zajali v hoteli Byblos, na ktorý zaútočili v piatok ráno, skupinu siedmich hotelových hostí. Malijská armáda okolie hermeticky uzavrela a pokúsila sa útočníkov prinútiť k ústupu. Teroristi mali pravdepodobne v úmysle uniesť z hotela cudzincov, čo im však nevyšlo, takže sa v hoteli zabarikádovali. Malijské špeciálne jednotky, ktoré napokon rukojemníkov oslobodili, prepravili do Sévaré zo 600 kilometrov vzdialenej metropoly Bamako dnes nadránom.



Pravidelnými hosťami v hoteli Byblos bývajú príslušníci mierovej misie OSN v Mali. Jednotky OSN známe ako MINUSMA boli do tejto krajiny vyslané po tom, ako islamistickí militanti obsadili púštny sever Mali.

Vojenská operácia pod velením Francúzska vyhnala povstalcov z malých i veľkých miest, avšak zvyšky islamistických bojovníkov naďalej podnikajú útoky. Niektorí z nich sú napojení na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.