Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Rumunsko nakúpi juhokórejské samohybné húfnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dohodu oznámili na stretnutí juhokórejského ministra obrany Šin Won-sika a jeho rumunského rezortného kolegu Angela Tilvara počas Šinovej návštevy Rumunska.

Soul 19. júna (TASR) - Rumunsko nakúpi juhokórejské samohybné húfnice typu K9 Thunder v hodnote 920 miliónov dolárov, oznámilo v stredu juhokórejské ministerstvo obrany. Ide o najväčší nákup zbraní zo strany tejto východoeurópskej krajiny za uplynulých sedem rokov, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters.

Dohodu oznámili na stretnutí juhokórejského ministra obrany Šin Won-sika a jeho rumunského rezortného kolegu Angela Tilvara počas Šinovej návštevy Rumunska.

Ministri sa zhodli na tom, že vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou ohrozuje bezpečnosť Európy a Ázie a že pri riešení tejto otázky je potrebná úzka spolupráca s medzinárodným spoločenstvom.

V apríli sa uskutočnil samit lídrov Južnej Kórey a Rumunska, na ktorom sa predstavitelia zaviazali posilniť spoluprácu v oblasti zbrojárskeho priemyslu.

Rozhodnutie Rumunska nakúpiť húfnice typu K9 Thunder po vzore Poľska rozšíri pôsobnosť juhokórejského obranného priemyslu v Európe, uviedlo ministerstvo obrany v Soule. Južná Kórea sa snaží presadiť ako štvrtý najväčší vývozca zbraní na svete.

Šin sa ešte v stredu vydal na trojdňovú cestu do Poľska, kde sa stretne s tamojším ministrom obrany a podpredsedom vlády Wladyslawom Kosiniakom-Kamyszom a bude rokovať o spolupráci v oblasti obrany a zbrojárskeho priemyslu.

Rumunsko, ktoré hraničí s Ukrajinou a Čiernym morom, získava na strategickom význame od začiatku totálnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, dopĺňa tlačová agentúra AFP. V krajine sa nachádza vyše 5000 zahraničných vojakov, čo je najväčší kontingent v juhovýchodnom regióne NATO.