Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Rumuni našli neďaleko ukrajinskej hranice časti ruského dronu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo tiež uviedlo, že pátranie pokračuje aj v druhej oblasti pri dedine Caraorman ďalej od hranice, kam mohli tiež spadnúť časti dronu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bukurešť 9. septembra (TASR) - Rumunská armáda našla v pondelok neďaleko dediny Periprava pri hranici s Ukrajinou fragmenty ruského dronu. Oblasť prehľadávali po správach o preletoch bezpilotných lietadiel pri nočnom útoku na ukrajinské riečne prístavy na Dunaji, ktorý tam tvorí hranicu. Oznámilo to ministerstvo obrany v Bukurešti, informuje TASR podľa agentúr Agerpres a DPA.

Ministerstvo tiež uviedlo, že pátranie pokračuje aj v druhej oblasti pri dedine Caraorman ďalej od hranice, kam mohli tiež spadnúť časti dronu. Obe lokality sú močaristé a nenachádza sa v nich žiadna infraštruktúra. Na operácii sa podieľajú aj špecialisti rumunskej spravodajskej služby a ministerstva vnútra.

V regióne došlo od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 k viacerým takýmto nálezom častí dronov.

V nedeľu rumunské úrady upozornili obyvateľstvo pohraničného regiónu na možné zrútenia bezpilotných lietadiel. Na ich pozorovanie vzlietli dve rumunské stíhačky F-16. NATO uviedlo, že incident vníma so znepokojením, nie však ako zámerný útok Ruska na člena Severoatlantickej aliancie.