Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Zahraničie

TVRDÁ REAKCIA RUMUNOV: Po útoku na turistku odstrelia stovky medveďov

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Za uplynulých 20 rokov zabili medvede v tejto krajine 26 ľudí a 274 ďalších vážne zranili, uviedol envirorezort v priebehu tohto roka.

Bukurešť 15. júla (TASR) - Rumunský parlament v pondelok schválil odstrel takmer 500 medveďov v tomto roku v snahe obmedziť "premnoženie" tohto chráneného druhu po tom, ako smrteľný útok na turistku minulý týždeň vyvolal v krajine pobúrenie. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Podľa ministerstva životného prostredia je Rumunsko domovom najväčšej európskej populácie medveďa hnedého mimo Ruska – odhady hovoria o 8000 jedincoch.

Za uplynulých 20 rokov zabili medvede v tejto krajine 26 ľudí a 274 ďalších vážne zranili, uviedol envirorezort v priebehu tohto roka.

Po tom, ako na obľúbenom chodníku v rumunských Karpatoch medveď usmrtil mladú turistku, predseda vlády Marcel Ciolacu zvolal poslancov z letných prázdnin na mimoriadne zasadnutie. Okrem prijatia právnych predpisov na kontrolu populácie medveďa hnedého si členovia parlamentu minútou ticha uctili pamiatku 19-ročnej ženy.

Prijatý zákon povoľuje odstrel 481 medveďov v roku 2024, čo je viac ako dvojnásobok minuloročného počtu 220 medveďov. Poslanci tvrdia, že "premnoženie" medveďov viedlo k zvýšenému počtu útokov, a zároveň priznali, že zákon nezabráni ďalším incidentom v budúcnosti.

Environmentálne skupiny toto opatrenie odsúdili.

"Tento zákon absolútne nič nerieši," povedal pre AFP biológ Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Calin Ardelean, podľa ktorého by sa pozornosť mala presunúť na "prevenciu a intervenciu", ako aj na tzv. problémové medvede.

Podľa rumunskej pobočky WWF odstrel medveďov tento problém nevyrieši, ak sa nezavedú opatrenia, ktoré zabránia medveďom priblížiť sa k obciam – napríklad lepšie nakladanie s odpadom alebo zabránenie ľuďom kŕmiť zvieratá.

Ako vyplýva z údajov, ktoré minulý týždeň prezentovali rumunské úrady, v roku 2023 zaznamenali približne 7500 tiesňových volaní týkajúcich sa spozorovania medveďa, čo je oproti predchádzajúcemu roku viac ako dvojnásobok.

Rumunsko zaviedlo ročné kvóty na preventívnu kontrolu veľkosti medvedej populácie a na odstránenie zvierat, ktoré si zvykli vstupovať do miest pri hľadaní potravy, dodáva tlačová agentúra Reuters.

Vzhľadom na stovky prípadov spozorovania medveďov ročne sa úrady snažia zabezpečiť bezpečnosť obyvateľov a turistov v horských mestách pred týmito divokými zvieratami. Miestne médiá pravidelne informujú o útokoch medveďov na ľudí a hospodárske zvieratá.

"Žiaľ, nikto nevie, aká je presná populácia medveďov v Rumunsku ani koľko jedincov môže biotop prijať. Počet problémových medveďov a škody, ktoré spôsobujú, každoročne kolíšu a nie sú priamo úmerné nárastu ich hustoty," uviedla súkromná ochranárska skupina Foundation Conservation Carpathia.