Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident odmietol vymenovať za premiérku prvú ženu

Na archívnej snímke z 20. mája 2015 v Bukurešti Sevil Shhaidehová pred prísahou na post rumunskej ministerky regionálneho rozvoja. Foto: TASR/AP

Prezident svoje odmietavé stanovisko bližšie nevysvetlil.

Bukurešť 27. decembra (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis odmietol vymenovať za novú premiérku Sevil Shhaidehovú, ktorú do funkcie minulý týždeň nominovali sociálni demokrati.

"Dôkladne som zvážil všetky pre a proti a rozhodol som sa pani Sevil Shhaidehovú nenominovať," oznámil dnes prezident. Súčasne požiadal sociálnych demokratov a ich koaličných partnerov, aby mu predložili iného kandidáta na post predsedu vlády.

Málo známu političku, ekonómku a moslimku Sevil Shhaidehovú navrhol za premiérku Liviu Dragnea, predseda Sociálnodemokratickej strany (PSD), ktorá jednoznačne zvíťazila v decembrových parlamentných voľbách.

Spolu s tradičnými spojencami z Aliancie liberálov a demokratov (ALDE) si tak PSD zaistila pohodlnú väčšinu 250 kresiel v 465-člennom parlamente. Kandidáta na premiéra musí po prezidentovi schváliť aj parlament.

Prezident svoje odmietavé stanovisko k Shhaidehovej, blízkej spolupracovníčke Livia Dragneu, bližšie nevysvetlil. Kto by mohol byť novým kandidátom PSD na premiéra, zatiaľ nie je jasné.
Na archívnej snímke prezident Rumunska Klaus Werner Iohannis
Foto: TASR

Podľa politických komentátorov môžu byť za prezidentovým rozhodnutím aj bezpečnostné dôvody, keďže Shhaidehová je vydatá za sýrskeho občana.

Manželom Shhaidehovej, ktorá je moslimka a ministerskú prísahu skladala svojho času na Korán, je občan sýrskeho pôvodu, prezentujúci sa na sociálnych sieťach ako vášnivý stúpenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

PSD a ALDE kritizujú prezidentov postup - chce vraj vyvolať krízu

Prezident Klaus Iohannis ukázal, že nie je ochotný akceptovať vôľu voličov a krajinu chce dostať do politickej krízy, keď odmietol kandidátku Sociálnodemokratickej strany (PSD) a Aliancie liberálov a demokratov (ALDE) na post premiérky. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bukurešti to tvrdili dnes lídri oboch budúcich koaličných strán, Liviu Dragnea a Calin Popescu Tariceanu.

Podľa ich slov hlava štátu nemala žiadny dôvod na takýto postup a riskuje ním otvorenie procesu impeachmentu voči jeho osobe. Ako uviedol pri tejto príležitosti Dragnea (PSD), pobúrení občania reagovali na postup hlavy štátu mnohými posolstvami, z ktorých vyplýva, že by neváhali iniciovať ani odvolanie prezidenta z úradu.

Ďalší postup chcú lídri koaličných strán zvážiť do stredajšieho večera. Dragnea v tejto súvislosti poznamenal, že ak sociálni demokrati dospejú k záveru, že by Iohannisovo zosadenie bolo najlepším riešením, potom nebudú váhať s príslušnými procesnými úkonmi.