Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rumunský priestor narušil RUSKÝ DRON, tvrdí ministerstvo obrany

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Rumunsko, ktoré je členským štátom NATO, má s Ukrajinou spoločnú 650-kilometrovú hranicu a za posledný rok na jeho území opakovane našli úlomky ruských dronov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bukurešť 8. septembra (TASR) - Rumunsko v nedeľu oznámilo, že jeho vzdušný priestor narušil ruský dron a dôrazne odsúdilo tento incident. Ministerstvo obrany uviedlo, že hľadá možné úlomky tohto dronu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Rumunsko, ktoré je členským štátom NATO, má s Ukrajinou spoločnú 650-kilometrovú hranicu a za posledný rok na jeho území opakovane našli úlomky ruských dronov.

Rumunské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že armádne radary v nedeľu skoro ráno zaznamenali dron, ktorý vstúpil do vzdušeného priestoru krajiny a následne "opustil jej územie smerom na Ukrajinu". Lietadlá rumunských vzdušných síl podľa ministerstva monitorovali situáciu a obyvatelia žúp Tulcea a Constanta v blízkosti ukrajinských hraníc dostali telefonické varovania.

"Z existujúcich údajov bola identifikovaná možnosť dopadovej zóny na štátnom území, a to v neobývanej oblasti pri obci Periprava," oznámilo ministerstvo a dodalo, že oblasť prehľadávajú.

Ministerstvo odsúdilo opätovné narušenie rumunského vzdušného priestoru a vyzvalo Rusko, aby ukončilo opakované útoky, ktoré vedú k "nezodpovednému vyhrocovaniu" bezpečnostnej situácie v regióne. Ďalej uviedlo, že požaduje dodržiavanie medzinárodného práva a dodalo, že o narušení vzdušného priestoru Rumunska informovalo spojencov NATO.