Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Rumunský súd zamietol bratom Tateovcom povolenie cestovať v rámci EÚ

Na snímke Andrew Tate robí grimasy pri rozhovore s médiami na odvolacom súde v Bukurešti v Rumunsku v utorok 16. júla 2024. Foto: TASR/AP

Právny zástupca oboch bratov Eugen Vidineac oznámil, že jeho klienti sa najnovšiemu verdiktu plne podriadia.

Bukurešť 17. júla (TASR) - Kontroverzný britsko-americký influencer Andrew Tate a jeho mladší brat Tristan, ktorí sú Rumunsku obvinení z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, nemôžu z tejto krajiny vycestovať. Rozhodol o tom v utorok odvolací súd v Bukurešti, čím zvrátil verdikt z 5. júla, ktorý Tateovcom umožňoval opustiť Rumunsko a pohybovať sa v rámci Európskej únie, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Proti verdiktu z 5. júla sa odvolala prokuratúra. Bukureštský odvolací súd následne v utorok vyhodnotil ako neopodstatnenú žiadosť obžalovaných "o nahradenie povinnosti neopustiť územie Rumunska povinnosťou neopustiť územnú hranicu Európskej únie".

Právny zástupca oboch bratov Eugen Vidineac oznámil, že jeho klienti sa najnovšiemu verdiktu "plne podriadia".

Andrewa Tatea a jeho brata Tristana prvýkrát zatkli spolu s dvoma Rumunkami 30. decembra 2022 neďaleko Bukurešti. O tri mesiace neskôr ich z väzby presunuli do domáceho väzenia.

Štvoricu obvinili zo znásilnenia, obchodovania s ľuďmi a založenia zločineckého gangu, ktorý sexuálne zneužíval mladé ženy a nútil ich účinkovať v komerčne distribuovaných pornografických videách. Od augusta 2023 boli na slobode, mohli sa však pohybovať iba po Bukurešti a susednej župe Ilfov.

Bratov Tateovcov znova zatkli 12. marca 2024, tentoraz na základe dvoch európskych zatykačov vydaných vo Veľkej Británii za prípady sexuálneho napadnutia z rokov 2012 – 2015.

Hoci prokuratúra vypracovala obžalobu už v júni 2023 a bukureštský súd pripustil žalobu 26. apríla, termín procesu stále nebol stanovený. Počas čakania naň sú Tateovci v Rumunsku pod tzv. súdnym dohľadom, ktorý sa prehodnocuje každých 60 dní. Obaja bratia obvinenia popierajú a tvrdia, že sú nevinní.

Bratia Tateovci sú separátne obvinení zo znásilnenia a napadnutia aj v Británii, kde boli minulý týždeň obvinení aj z daňových únikov.

Andrew Tate sa do Rumunska presťahoval v roku 2017. Na sociálnej sieti X, kde propaguje luxusný životný štýl, má vyše deväť miliónov sledovateľov, pričom je jedným z najznámejších influencerov na svete. Pre mizogýnne názory a nenávistné prejavy mu však zakázali prístup na rôzne sociálne platformy.