Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Rus vo videu tvrdí, že na príkaz Kyjeva nechal vybuchnúť auto v Moskve

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Reuters však upozorňuje, že video bolo upravené a boli z neho vymazané niektoré úseky.

Moskva 26. júla (TASR) - Ruské médiá zverejnili v piatok video, na ktorom sa občan Ruska priznáva k tomu, že nechal začiatkom týždňa v Moskve na príkaz Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) vybuchnúť auto s ruským vojenským predstaviteľom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Tento muž identifikovaný ako Jevgenij Serebriakov vo videu, ktoré v piatok zverejnila agentúra RIA Novosti hovorí, že ho vlani naverbovala ukrajinská rozviedka. Na požiadanie Ukrajincov si potom Serebriakov podľa vlastných slov zaobstaral komponenty na výrobu domácej bomby, ktorú neskôr umiestnil pod auto nemenovaného vojenského predstaviteľa. Za útok mu bolo sľúbené ukrajinské občianstvo a 10.000 až 20.000 amerických dolárov.

Reuters však upozorňuje, že video bolo upravené a boli z neho vymazané niektoré úseky. Agentúra tiež uvádza, že nedokázala tvrdenia muža nezávisle overiť, pričom Ukrajina sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

Ruské noviny Kommersant v stredu informovali, že pri výbuchu auta v Moskve utrpel zranenia dôstojník ruskej vojenskej rozviedky GRU. Ostatné médiá uvádzali len, že išlo o vojenského predstaviteľa. Agentúra TASS muža identifikovala ako vojaka Andreja Torgašova. Ten však neskôr poprel, že ide o neho. Ruské ministerstvo vnútra informovalo, že pri výbuchu auta utrpeli zranenia dvaja ľudia a úrady incident vyšetrujú.

V stredu večer potom turecké úrady oznámili, že zadržali Rusa podozrivého v súvislosti s výbuchom auta. Tento muž údajne do Turecka priletel z Moskvy.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) potom v piatok vo vyhlásení uviedla, že tohto muža - identifikovaného ako Serebriakov - previezli z Turecka do Ruska a odovzdali ho vyšetrovateľom.