Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Rusi v noci útočili na Ukrajinu,obrana zostrelila 5 rakiet a 60 dronov

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 25. augusta 2024, protilietadlový raketový systém Buk-2M ruskej armády strieľa na vzdušné ciele na neznámom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

V hlavnom meste Ukrajiny sa počas noci ozývali silné výbuchy, informovali svedkovia agentúry Reuters a tamojšie médiá. Ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na väčšine územia.

Kyjev 27. augusta (TASR) - Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila päť rakiet a 60 dronov vypustených Ruskom pri nočnom leteckom útoku. V utorok to uviedla ukrajinská armáda, podľa ktorej Rusi celkovo vypálili 91 projektilov vrátane desiatich rakiet a 81 bezpilotných lietadiel iránskej výroby. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a stanice BBC.

K najnovšiemu bombardovaniu došlo iba deň po tom, čo Rusko podniklo jeden z najväčších leteckých útokov od začiatku svojej invázie na Ukrajinu z 24. februára 2022.

Ruské sily za posledných 24 hodín podnikli viac než 200 úderov na obývané časti v ukrajinskej Záporožskej oblasti, uviedol na Telegrame oblastný gubernátor Ivan Fedorov. V dôsledku nočných útokov podľa neho zahynuli traja ľudia a piati ďalší sa zranili.

V pondelok krátko pred polnocou Rusi zaútočili balistickou strelou na hotel v centre stredoukrajinského mesta Kryvyj Rih. Dvaja ľudia tam podľa záchranných služieb prišli o život a piati utrpeli zranenia. Pod troskami môžu byť uväznené ďalšie dve osoby. V okolí hotela sa nachádzajú ďalšie budovy civilnej infraštruktúry vrátane obchodného domu či reštaurácie.

V hlavnom meste Ukrajiny sa počas noci ozývali silné výbuchy, informovali svedkovia agentúry Reuters a tamojšie médiá. Ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na väčšine územia.

Ukrajinské letectvo v utorok skoro ráno taktiež hlásilo vzlet niekoľkých ruských strategických bombardérov TU-95 z leteckej základne Engels na západe európskej časti Ruska.

Ukrajinské telegramové kanály podľa stanice BBC približne o 05.00 h miestneho času informovali, že ruský útok sa skončil a vo vzdušnom priestore Ukrajiny už nie sú žiadne ruské rakety.

Počas pondelkových útokov vyslala Moskva na územie Ukrajiny viac ako 200 rakiet a dronov, pričom prišlo o život najmenej sedem ľudí. Útoky výrazne poškodili aj energetickú infraštruktúru a americký prezident Joe Biden ich označil za poburujúce. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk tvrdí, že išlo o vôbec najväčší letecký útok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.