Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Ruská firma sa v USA stala terčom sankcií, rozhodla sa opustiť trh

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kaspersky funguje od roku 1997 a je jednou z mála medzinárodne úspešných ruských IT firiem.

Moskva 16. júla (TASR) - Ruská spoločnosť Kaspersky zameraná na kybernetickú bezpečnosť v utorok oznámila, že ukončí svoju činnosť v USA po tom, ako americká vláda zakázala predaj jej antivírusového softvéru a uvalila sankcie na jej najvyšších predstaviteľov s odvolaním sa na riziká pre národnú bezpečnosť. Spoločnosť zároveň poprela akékoľvek väzby na ruskú vládu. Podľa správy AFP píše TASR.

Spoločnosť Kaspersky začne s ukončovaním svojej činnosti v USA 20. júla a do 29. septembra zruší všetky pracovné miesta v USA.

Kaspersky funguje od roku 1997 a je jednou z mála medzinárodne úspešných ruských IT firiem. Vo svete má viac ako 400 miliónov zákazníkov.

Zakladateľ spoločnosti Jevgenij Kasperskij je bývalý absolvent kybernetickej akadémie KGB, ktorý neskôr pracoval pre ruské ministerstvo obrany.

Ide o prvý prípad, keď americké ministerstvo obchodu využilo takúto právomoc pri obchodnej spoločnosti v súvislosti s obavami o národnú bezpečnosť. Túto právomoc dostalo za administratívy predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa.