Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Ruská FSB zadržala dvoch ruských občanov podozrivých zo špionáže

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dmitrij Dolgopolov slúžil na Krymskom polostrove. Priznal sa, že hlavnej správe rozviedky ukrajinského ministerstva obrany sa snažil odovzdať tajné informácie.

Moskva 29. septembra (TASR) - Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zadržali v Simferopole ruského občana a jeho priateľku, ktorých podozrievajú zo špionáže v prospech Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Interfax.

Podľa FSB muž identifikovaný ako Dmitrij Dolgopolov pôsobil na Krymskom polostrove v rámci základnej vojenskej služby.

Interfax s odvolaním sa na viedozáznam poskytnutý FSB medzičasom spresnil, že muž sa počas výsluchu priznal, že "sa hlavnej správe rozviedky ukrajinského ministerstva obrany snažil odovzdať tajné informácie" o činnosti jednotiek Čiernomorskej flotily. Tieto informácie sú predmetom štátneho tajomstva, dodal Interfax.

FSB začala v danej veci konanie pre podozrenie zo spáchania vlastizrady, za ktorú je v prípade usvedčenia trest odňatia slobody 12-20 rokov.

Krymský polostrov bol v roku 2014 pričlenený k Rusku na základe referenda, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali. Tento vývoj viedol proruské sily v ukrajinskom Donbase k posilneniu snáh o odtrhnutie sa od Kyjeva. Na základe referend tam vyhlásili nezávislé ľudové republiky, ktoré Ukrajina a Západ takisto neuznávajú.