Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Ruska dostala v Nemecku cenu za knihu svedectiev o vojne na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Gordejevová je v Rusku známa najmä svojimi dokumentárnymi filmami a televíznymi rozhovormi.

Mníchov 2. októbra (TASR) - Nositeľkou tohtoročnej literárnej Ceny Hansa a Sophie Schollovcov, udeľovanej v Nemecku, sa stala ruská exilová novinárka Katerina Gordejevová za knihu o osudoch ľudí, ktorým do života zasiahla invázia ruskej armády na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Gordejevová je v Rusku známa najmä svojimi dokumentárnymi filmami a televíznymi rozhovormi. Po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 sa aj s rodinou rozhodla emigrovať a momentálne žije v Lotyšsku. Ruská vláda ju zaradila do zoznamu tzv. zahraničných agentov.

Základom jej ocenenej knihy Vezmi si môj smútok sa stal jeden z dokumentárnych filmov o ľuďoch, ktorí utiekli z Ukrajiny počas prvého roku vojny rozpútanej Ruskom vo februári 2022.

V knihe sú aj svedectvá matiek ruských vojakov i pozostalých po obetiach vojny, ktorí hovoria o tom, čo pre nich vojna znamená.

Porota, ktorá rozhodovala o udelení ceny, osobitne vyzdvihla neľahkú rolu Gordejevovej ako reportérky z krajiny, ktorá spôsobila utrpenie jej respondentov.

Literárnu Cenu Hansa a Sophie Schollovcov udeľuje bavorská pobočka nemeckého Zväzu nemeckých vydavateľov a kníhkupcov, ako aj mesto Mníchov. Cena sa udeľuje od roku 1980 a je dotovaná sumou 11.000 eur.

Hans a Sophie Schollovci boli súrodenci, ktorí pomáhali organizovať nenásilnú protinacistickú odbojovú skupinu Biela ruža v Mníchove a ktorých dal nacistický režim popraviť v roku 1943.

Tohtoročné odovzdávanie cien sa uskutoční 26. novembra v Mníchove.