Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Ruská prokuratúra žiada pre obžalovaného Američana sedem rokov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Súdny proces s Hubbardom je neverejný a verdikt bude vyhlásený v pondelok 7. októbra.

Moskva 5. októbra (TASR) - Ruská prokuratúra žiada sedem rokov väzenia pre 72-ročného Američana Stephena Hubbarda. Muž je obžalovaný z toho, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier, uviedla v sobotu tlačová agentúra Interfax. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hubbard podľa prokuratúry podpísal zmluvu na 1000 dolárov (893 eur) mesačne s ukrajinskou armádou v meste Izjum na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Muža následne zajali ruské sily v apríli toho istého roka a v prípade dokázania viny mu teraz hrozí sedem až 15 rokov väzenia.

Ruská štátna agentúra RIA Novosti v pondelok informovala, že Hubbard sa na moskovskom súde priznal, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier. Hubbardova sestra Patricia Foxová však jeho priznanie spochybnila. Hubbard totiž podľa nej zastával proruské názory a je nepravdepodobné, že by vo svojom veku išiel bojovať. "Nikdy nemal zbraň, nevlastnil zbraň... Je skôr pacifista," uviedla Foxová ešte v septembri v rozhovore pre Reuters.

Súdny proces s Hubbardom je neverejný a verdikt bude vyhlásený v pondelok 7. októbra.

Obžalovaný je jedným z najmenej desiatich Američanov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v ruských väzniciach. V rámci augustovej výmeny väzňov medzi Moskvou a Západom pritom došlo k oslobodeniu viac ako 24 väzňov vrátane troch občanov USA.