Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Ruské jednotky hlásia dobytie ďalšej dediny v Doneckej oblasti

Vojaci 15. brigády ukrajinskej Národnej gardy používajú prieskumný dron na určenie ruských pozícií v blízkosti frontovej línie v Záporožskej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ťažké boje hlásili aj zo susedného mestečka Ňju-Jork.

Kyjev 30. júla (TASR) - Ruské jednotky v utorok uviedli, že dobyli ukrajinskú obec Pivdenne v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo vyhlásilo, že "oslobodilo" dedinu Pivdenne vzdialenú približne šesť kilometrov juhovýchodne od mesta Toreck. K mestu sa ruské sily začali postupne približovať v priebehu uplynulých mesiacov.

Pred ruskou inváziou z februára 2022 mala obec podľa ukrajinských úradov približne 1400 obyvateľov.

Moskva uvádza, že za posledných niekoľko týždňov prevzala kontrolu nad viacerými dedinami v Doneckej oblasti, pričom mnohé z nich pozostávajú len z niekoľkých ulíc. Rusko tvrdí, že Doneckú oblasť spolu s ďalšími na východe a juhu Ukrajiny anektovalo už v roku 2022 aj napriek tomu, že nad nimi nemá úplnú kontrolu.

Ťažké boje hlásili aj zo susedného mestečka Ňju-Jork. Rusko v súčasnosti kontroluje približne pätinu územia Ukrajiny a pre mierové riešenie konfliktu požaduje územné ústupky, ako aj ďalšie splnenie ďalších svojich podmienok.