Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

Dobyli sme Niu-Jork, chvália sa Rusi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Front sa v tejto časti Donbasu od začiatku celoplošnej invázie Ruska takmer nemenil.

Moskva 20. augusta (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad mestom Niu-Jork v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Agentúra Reuters, podľa ktorej píše aj TASR, nedokázala informáciu nezávisle overiť.

Mesto malo pred vojnou približne 12.000 obyvateľov. Jeho okrajové časti sa nachádzajú iba niekoľko sto metrov od pôvodnej frontovej línie medzi Ukrajinou a bývalou separatistickou Doneckou ľudovou republikou.

Front sa v tejto časti Donbasu od začiatku celoplošnej invázie Ruska takmer nemenil. Výraznejší posun ruské sily zaznamenali iba v uplynulých týždňoch. V pondelok ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že ruské sily dobyli aj vedľajšie mestečko Zalizne.

Niu-Jork sa nachádza desať kilometrov od centra mesta Toreck, ktoré je jedným z dôležitých centier ukrajinskej obrany na Donbase. Pred vypuknutím celoplošnej vojny v meste žilo 30.000 ľudí.

Prvé dva roky od začiatku invázie v roku 2022 zaznamenalo Rusko v tejto časti Donbasu postup iba o niekoľko kilometrov. Od pádu kľúčovej obce Avdijivka vo februári tohto roka sa však ruským silám darí prelamovať ukrajinskú obranu a postupujú smerom do Pokrovska, ležiaceho západne od Torecka.

DPA uvádza, že Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti, ktorá sa začala 6. augusta. Za ten čas sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac ako 1000 štvorcových kilometrov ruského územia.