Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Ruské sily odvrátili cezhraničný útok z Ukrajiny, tvrdí gubernátor

Ukrajinskí vojaci delostreleckej brigády sa pripravujú na paľbu smerom na ruské pozície. Foto: TASR/AP

Brianska oblasť susední s Kurskou oblasťou, kde Ukrajina 6. augusta spustila prekvapivú ofenzívu, ktorá bola najväčším útokom na územie Ruska od druhej svetovej vojny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 28. októbra (TASR) – Ruská armáda odvrátila pokus o ďalšie preniknutie ukrajinských síl cez hranicu na juhozápade Ruska, uviedol v nedeľu miestny predstaviteľ. Správa prišla niekoľko mesiacov po cezhraničnej ofenzíve Kyjeva v Kurskej oblasti, ktorú sa Moskva stále snaží zastaviť. Informovala o tom agentúra AP, píše TASR.

Cez hranicu medzi Ukrajinou a ruskou Brianskou oblasťou sa v nedeľu pokúsila preniknúť "ozbrojená skupina", uviedol večer miestneho času gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz. Nespresnil, či údajný útok uskutočnili ukrajinskí vojaci, dodal však, že situácia je "stabilná a pod kontrolou" ruskej armády.

Ukrajinskí predstavitelia sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili.

Brianska oblasť susední s Kurskou oblasťou, kde Ukrajina 6. augusta spustila prekvapivú ofenzívu, ktorá bola najväčším útokom na územie Ruska od druhej svetovej vojny. Ruským silám sa dosiaľ nepodarilo ukrajinských vojakov z tejto oblasti vytlačiť. Západní predstavitelia sa domnievajú, že Moskva by mohla do tohto úsilia nasadiť vojakov zo Severnej Kórey, ktorých podľa Južnej Kórey a USA vyslali do Ruska na výcvik. Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že prvé severokórejské jednotky už v Kurskej oblasti zaznamenali.