Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Ruské sily údajne prevzali kontrolu nad mestom Ukrajinsk na Donbase

Ruský útok. Foto: TASR/AP

V utorok ruské jednotky podnikli útok na mesto Vuhledar, ktoré ruským útokom odoláva od začiatku invázie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 25. septembra (TASR) - Ruské sily údajne dobyli mesto Ukrajinsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V stredu o tom informovala ruská agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na šéfa doneckých separatistov a hlavu anektovanej Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Pred začiatkom invázie ruských síl na Ukrajinu malo mesto Ukrajinsk približne 10.000 obyvateľov. O jeho dobytí písali médiá už minulý týždeň. Generálny štáb ukrajinskej armády vtedy neuviedol nič o tom, že by Ukrajinsk padol, a označil ho iba za jednu z niekoľkých lokalít, na ktoré Rusko útočí.

Ruské sily na východe Ukrajiny stabilne postupujú už niekoľko mesiacov a v auguste dosiahli najrýchlejší postup za uplynulé dva roky. Ich hlavným cieľom je mesto Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom ukrajinskej armády. Ukrajina sa ich postup pokúsila spomaliť začiatkom augusta, keď vpadla do ruskej Kurskej oblasti.

V utorok ruské jednotky podnikli útok na mesto Vuhledar, ktoré ruským útokom odoláva od začiatku invázie. Mestu hrozí obkľúčenie a analytici predpovedajú, že ukrajinské jednotky sa z neho stiahnu.

Reuters pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že taktickým cieľom ruskej armády na Ukrajine je dobytie celého Donbasu. V súčasnosti Rusko okupuje približne 80 percent tohto regiónu, ktorý sa skladá z ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti. Moskva ich v roku 2022 anektovala po zmanipulovanom referende.