Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Ruskí záchranári naďalej hľadajú vrtuľník s 22 ľuďmi na palube

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vrtuľník vzlietol z miesta v blízkosti sopky Vachkazhets, v stanovenom čase sa však neohlásil a ani nedorazil na miesto určenia. Z radarov údajne zmizol takmer okamžite po vzlietnutí.

Moskva 31. augusta (TASR) - Ruskí záchranári naďalej hľadajú vrtuľník s 22 ľuďmi na palube, s ktorým úrady stratili spojenie v sobotu na juhu polostrova Kamčatka. TASR informuje podľa agentúr AFP a TASS.

Pátracie akcie po nezvestnom lietadle prebiehajú aj za tmy, pričom sa zamerali na údolie rieky, nad ktorým mal vrtuľník letieť, uviedli ruské úrady. Pátranie však komplikuje v posledných hodinách silný vietor a hustá hmla, ktorá spôsobuje slabú viditeľnosť. Akcia bude podľa úradov prebiehať, kým nebudú ohrozené životy záchranárov.

Vrtuľník spoločnosti Viťaz-Aero vzlietol z miesta v blízkosti sopky Vačkažec približne o 16.15 h miestneho času, v stanovenom čase sa však neohlásil a ani nedorazil na miesto určenia. Posádka neoznámila žiadne problémy, pričom vrtuľník údajne z radarov zmizol takmer okamžite po vzlietnutí.

Do hľadania sú zapojené pozemné i letecké záchranné tímy. Na palube vrtuľníka sa mali nachádzať traja členovia posádky a 19 cestujúcich. Mi-8 je vojenský vrtuľník sovietskej výroby, ktorý sa v Rusku podľa AFP bežne používa na prepravu.

Nehody lietadiel a vrtuľníkov nie sú v tejto oblasti na ruskom Ďalekom východe, ktorý je riedko osídlený a typický nepriaznivým počasím, časté. V auguste 2021 sa vrtuľník Mi-8 so 16 ľuďmi na palube zrútil do jazera na Kamčatke pre zlú viditeľnosť, pričom osem ľudí zahynulo. V júli toho istého roku sa na polostrove krátko pred pristátím zrútilo lietadlo s 28 ľuďmi na palube, pričom všetci zahynuli, pripomína AFP.