Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady v Kursku umiestnia modulárne betónové kryty pre civilistov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Smirnov špecifikoval, že betónové kryty vybudujú najmä v oblastnej metropole Kursk, v ktorej žije viac ako 450.000 ľudí.

Moskva 22. augusta (TASR) - Ruské úrady na západe Kurskej oblasti začali s umiestňovaním modulárnych betónových krytov. Slúžiť budú na ochranu civilistov počas prebiehajúcej ukrajinskej ofenzívy v tomto ruskom regióne. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor oblasti Alexej Smirnov. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Smirnov špecifikoval, že betónové kryty vybudujú najmä v oblastnej metropole Kursk, v ktorej žije viac ako 450.000 ľudí. Kryty umiestnia prevažne na miesta s vysokou koncentráciou ľudí, akými sú napríklad autobusové stanice a zastávky, ktorých je v meste viac ako 60. Na Telegrame gubernátor uverejnil fotku jedného z krytov, ktoré na miesto určenia priviezlo nákladné vozidlo.

Kryty úrady umiestnia aj v dvoch ďalších mestách v oblasti. V Železnogorsku ich bude desať a ďalšie pribudnú aj v meste Kurčatov, v ktorého blízkosti sa nachádza jadrová elektráreň. Ich presný počet zatiaľ úrady neurčili.

Ukrajinské sily vpadli na územie Kurskej oblasti 6. augusta a podarilo sa im získať pod kontrolu desiatky obcí. Ruské úrady tvrdia, že z regiónu muselo z dôvodu ukrajinskej ofenzívy ujsť viac ako 120.000 civilistov.