Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky na južnej a východnej Ukrajine si vyžiadali desať mŕtvych

Ukrajinskí vojaci ostreľujú ruské pozície pozdĺž frontovej línie v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 24. júna 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí predstavitelia tiež uviedli, že pri predošlých útokoch na frontové dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny zahynuli štyria ľudia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 29. júna (TASR) - Najmenej desať ľudí zahynulo v sobotu pri ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Vilniansk a dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny. Útoky prišli po mesiacoch, keď boli ukrajinské sily vojensky v úzadí a Moskva v uplynulých týždňoch podnikla niekoľko ofenzív, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov uviedol, že pri útoku na Vilniansk zahynulo šesť civilistov. Poškodený bol objekt kritickej infraštruktúry, obchod a obytné budovy.

K útoku došlo "uprostred dňa, v nepracovný deň, v centre mesta, kde ľudia oddychovali, kde neboli žiadne vojenské ciele," povedal Fedorov.

Minister vnútra Ihor Klymenko vyčíslil počet obetí na sedem vrátane dvoch detí. Podľa jeho slov zranenia utrpelo 18 ďalších osôb vrátane štyroch detí, uvádza tlačová agentúra Reuters.

Vilniansk sa nachádza 29 kilometrov severovýchodne od mesta Záporožie, hlavného mesta regiónu, ktoré je pod kontrolou Ukrajiny. Rusko okupuje rozsiahle územie tejto oblasti. Moskva tvrdí, že anektovala Záporožskú oblasť, hoci ju plne neovláda.

Rusko počas svojej ofenzívy útočilo na Záporožie a okolité mestá, ale v uplynulých týždňoch sa sústredilo najmä na východ krajiny, a nie na jej južnú časť.

Ukrajinskí predstavitelia tiež uviedli, že pri predošlých útokoch na frontové dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny zahynuli štyria ľudia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval na "urýchlené" dodávky zbraní zo Západu. "Každé oneskorenie v rozhodovaní v tejto vojne znamená straty na ľudských životoch," povedal Zelenskyj.