Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky si na východe Ukrajiny vyžiadali najmenej sedem obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mestečká a obce v pohraničnej Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sú často vystavované ostreľovaniu a útokom ruských síl od začiatku invázie vo februári 2024.

Kyjev 31. augusta (TASR) - Dvaja ľudia zahynuli a desiati vrátane detí utrpeli v sobotu zranenia pri ruskom bombovom útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ďalších najmenej päť ľudí tiež v sobotu zahynulo pri ruskom ostreľovaní mesta Časiv Jar vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, oznámili tamojší oblastní gubernátori. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AP.

Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova zaútočili ruské sily na obec Čerkaska Lozova riadenými bombami a pri útoku poškodili obytnú budovu. "Dve ženy zahynuli. Jednu vytiahli zo sutín a druhá zomrela v sanitke," uviedol Synehubov s tým, že zranenia utrpeli aj dve deti.

Mestečká a obce v pohraničnej Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sú často vystavované ostreľovaniu a útokom ruských síl od začiatku invázie vo februári 2024. Pri podobnom piatkovom útoku na bytový dom zahynulo v oblastnej metropole Charkov sedem ľudí a takmer sto ich utrpelo zranenia.

Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin uviedol, že ruské ostreľovanie mesta Časiv Jar si v sobotu vyžiadalo najmenej päť obetí na životoch. Pri ostreľovaní bola pritom podľa neho zasiahnutá výšková budova a rodinný dom. Obeťami sú podľa jeho slov muži vo veku od 24 do 38 rokov.

Filaškin zároveň vyzval obyvateľov, ktorí sa stále nachádzajú v tomto meste na frontovej línii, aby odišli. "Normálny život v Časiv Jare nie už viac ako dva roky možný," uviedol Filaškin na sociálnej sieti Telegram.