Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Ruské vojenské lode počas víkendu opäť zakotvia v Havane

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Havana je vzdialená asi 160 kilometrov od amerického ostrova Key West, na ktorom sa nachádza aj základňa námorných vzdušných síl Spojených štátov.

Moskva 25. júla (TASR) - Tri ruské vojenské lode z Baltskej flotily prídu v sobotu 27. júla na niekoľko dní do prístavu v Havane. Pôjde o druhú takúto návštevu ruských vojenských lodí na Kube tento rok, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Do havanského prístavu by sa mali v sobotu priplaviť výcviková loď Smoľnyj, fregata Neustrašimyj a tankovacia loď Jeľňa. Lode na Kube zotrvajú do 30. júla a ruskí námorníci na stretnú aj s veliteľom kubánskeho námorníctva, uviedla ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním na kubánske ministerstvo obrany.

Miestni obyvatelia budú môcť vstúpiť na palubu na lode Smoľnyj a prezrieť si ju. V júni sa zastavili v prístave v Havane ruská fregata triedy Admirál Gorškov a jadrová ponorka.

Havana je vzdialená asi 160 kilometrov od amerického ostrova Key West, na ktorom sa nachádza aj základňa námorných vzdušných síl Spojených štátov.

Washington takéto zastávky pozorne sleduje. Spojené štáty i Kuba v júni uviedli, že návšteva ruských lodí na Kube nepredstavuje hrozbu. Bola však z veľkej časti vnímaná ako demonštrácia ruskej sily v období, keď sa zvyšuje napätie na Ukrajine, píše Reuters.