Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ruské vojenské plavidlá vplávali do exkluzívnej ekonomickej zóny USA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Americká pobrežná stráž zaregistrovala, ako ruské vojenské plavidlá asi 100 kilometrov severozápadne od Point Hope prekročili námornú hranicu o zhruba 48 kilometrov.

JUNEAU, Alaska (AP) — Americká pobrežná stráž na Aljaške v pondelok oznámila, že sprevádzala skupinu ruských námorných plavidiel. Do amerických vôd pri Aljaške vplávali v zjavnej snahe vyhnúť sa morskému ľadu, čo povoľujú medzinárodné pravidlá a zvyky námornej plavby. TASR informuje podľa agentúry AP.

Ruskú flotilu tvorili dve ponorky, fregata a remorkér, uviedla pobrežná stráž v tlačovej správe.

Americká pobrežná stráž zaregistrovala, ako ruské vojenské plavidlá asi 100 kilometrov severozápadne od Point Hope prekročili námornú hranicu o zhruba 48 kilometrov. Vplávali do oblasti v blízkosti teritoriálnych vôd USA, označovanej ako exkluzívna ekonomická zóna USA.

Ako uviedla kontraadmirálka Megan Deanová, veliteľka 17. okresu pobrežnej stráže USA, pobrežná stráž aktívne hliadkuje na námorných hraniciach v Beringovom mori, Beringovom prielivu a Čukotskom mori, aby "chránila suverénne záujmy USA, zásoby rýb v USA a podporovala námorné normy".