Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Zahraničie

Ruskí výtvarníci protestujú proti zmenám v Tretiakovskej galérii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protestujúci autori pripomínajú, že oddelenie najnovších trendov v umení bolo zatvorené aj v 30. rokoch 20. storočia.

Moskva/Praha 20. októbra (TASR) - Ruskí výtvarníci, kritici a pracovníci múzeí vyzvali vedenie Tretiakovskej galérie, aby nezatváralo oddelenie najnovších trendov vo výtvarnom umení, ktoré je naplánované na 22. októbra, informovala v sobotu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

"Tento čin riaditeľstva považujeme za hrubú a neospravedlniteľnú chybu, ktorá spôsobí vážne škody súčasnému umeniu v Rusku, múzejníctvu v našej krajine, kultúrnemu rozhľadu domácej verejnosti a napokon aj povesti samotnej Tretiakovskej galérie," uvádza sa v otvorenom liste podpísanom vyše 200 signatármi.

Autori listu pripomínajú, že oddelenie najnovších trendov v umení bolo zatvorené aj v 30. rokoch 20. storočia. Vtedy tam bola zbierka ruskej avantgardy z rokov 1910-20. Pripomínajú, že táto zbierka je teraz pýchou galérie a prináša jej svetovú slávu.

Signatári listu upozorňujú, že niektoré exponáty sa vtedy stratili, a varujú, že sa to môže stať aj teraz.

Oddelenie najnovších trendov v umení vzniklo v Tretiakovskej galérii v roku 2001, pričom zozbieralo prvú reprezentatívnu zbierku súčasného ruského umenia: má niekoľko tisíc exponátov, z ktorých väčšinu umelci a zberatelia poskytli ako dar.

Na základe rozhodnutia vedenia galérie sa však toto oddelenie stane súčasťou novej zbierky - fondu diel druhej polovice 20. storočia a 21. storočia. Tretiakovská galéria spresnila, že v dopĺňaní zbierkového fondu a organizovaní výstav súčasného umenia sa bude pokračovať.

V auguste tohto roku Tretiakovská galéria prepustila kurátorku zbierky najnovšieho umenia Irinu Gorlovovú, ktorá na tomto poste pôsobila od roku 2017, pričom práve za jej vedenia galéria nakúpila a dostala do daru viaceré ikonické diela súčasných ruských umelcov.

Tretiakovskú galériu od roku 2023 vedie Jelena Proničevová, ktorá predtým šéfovala Polytechnickému múzeu v Moskve a vo svetoznámej moskovskej galérii nahradila Zeľfiru Tregulovovú, ktorá sa o svojom odvolaní z funkcie dozvedela z médií.

Krátko po svojom vymenovaní Proničevová, ktorá nemá vzdelanie v odbore, v jednom z rozhovorov uviedla, že "súčasné umenie nie je hlavným predmetom činnosti Tretiakovskej galérie: nie sme 'múzeum súčasného umenia' a nie je celkom správne robiť výstavy len o ňom".