Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Rusko a Čína posilnia spoluprácu a vzťahy v oblasti obrany

Na snímke rakety vzduch-vzduch zľava AIM 120 Amraam a AIM 9 Sidewinder na závesníkoch amerického stíhacieho lietadla F-16C Foto: TASR - Branislav Račko

Ruský minister obrany Andrej Belousov viedol "zásadné" rozhovory s vysokopostaveným predstaviteľom čínskej armády Čang Jou-siaom v Pekingu.

Peking 15. októbra (TASR) - Ruský minister obrany Andrej Belousov viedol "zásadné" rozhovory s vysokopostaveným predstaviteľom čínskej armády Čang Jou-siaom v Pekingu. Obaja sa zhodli na potrebe posilnenia vzťahov krajín, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čína je pripravená prehĺbiť a rozšíriť vojenské väzby s Ruskom a udržiavať blízky kontakt na vysokej úrovni medzi krajinami, uviedol Čang Jou-sia podľa TASS. "Máme zhodné názory a chápanie toho, čo musíme spoločne urobiť," vyhlásil Belousov a dodal, že cieľom je posilniť bilaterálnu spoluprácu.

"V uplynulých rokoch dosiahli čínsko-ruské vzťahy najvyššiu úroveň v histórii a aj naďalej sa rozvíjajú zdravým a stabilným tempom. Deje sa to najmä vďaka strategickému vedeniu a osobnej zaangažovanosti čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ruského partnera Vladimira Putina," zdôraznil Čang Jou-sia.

Vysokopostavený predstaviteľ čínskej armády tiež dodal, že oba strany "budú spolupracovať na udržaní medzinárodnej spolupráce, regionálneho mieru a stability".