Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Rusko a India plánujú intenzívnejšiu spoluprácu pri výrobe zbraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lavrov vyjadril presvedčenie, že spolupráca s Indiou prispeje k strategickej bezpečnosti v oblasti Eurázie.

Moskva 27. decembra (TASR) - Rusko a India chcú intenzívnejšie spolupracovať v oblasti obranného priemyslu. Vyhlásil to v stredu šéf diplomacie Kremľa Sergej Lavrov po stretnutí s indickým rezortným partnerom Subrahmanjamom Džajšankarom v Moskve. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Lavrov vyjadril presvedčenie, že spolupráca s Indiou prispeje k strategickej bezpečnosti v oblasti Eurázie.

Šéf indickej diplomacie Džajšankar na sociálnej sieti X po rokovaniach s Lavrovom napísal, že "ako strategickí partneri" spolu diskutovali o medzinárodnej situácii a aktuálnych globálnych otázkach.

Ministri si napríklad vymenili názory na dianie v indo-pacifickom regióne, konflikt na Ukrajine, situáciu v Gaze, Afganistane, Strednej Ázii a tiež o aktivitách medzinárodných zoskupení a organizácií, ako sú G7, BRICS a OSN.

"Vzťahy medzi Indiou a Ruskom odrážajú geopolitickú realitu, strategickú konvergenciu a vzájomný prospech," dodal Džajšankar s tým, že bol zaznamenaný pokrok v bilaterálnej hospodárskej spolupráci, obchode s energiou či vojensko-technickej oblasti.

Indický minister sa počas návštevy Moskvy stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Agentúra DPA dodáva, že vláda v Naí Dillí sa voči ruskej invázii na Ukrajinu stavia neutrálne: sankcie uvalené na Moskvu nepodporuje a opakovane vyzýva na riešenie konfliktu prostredníctvom dialógu.

India od začiatku vojny zvýšila dovoz lacnej ropy z Ruska a podľa ruského ministra energetiky Alexandera Novaka sa stala po Číne druhým najdôležitejším odberateľom ruskej ropy.