Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Rusko a Turecko odsúdili ofenzívu Izraela

Izraelské vojenské tanky manévrujú na severe Izraela neďaleko hranice Izraela s Libanonom 1. októbra 2024. Izrael informoval Spojené štáty, že v Libanone podniká "obmedzené" pozemné operácie a že na svojich severných hraniciach vyhlásil uzavreté vojenské zóny, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera. Foto: TASR/AP

Turecko izraelský útok označilo za nezákonný pokus o okupáciu, ktorý narúša územnú celistvosť Libanonu.

Moskva/Ankara/Madrid 1. októbra (TASR) - Predstavitelia Ruska a Turecka v utorok odsúdili pozemnú ofenzívu Izraela na pozície militantného hnutia Hizballáh na juhu Libanonu. Na zastavenie pozemných operácií vyzvalo Španielsko, ktoré velí misii OSN v krajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Turecko izraelský útok označilo za nezákonný pokus o okupáciu, ktorý narúša územnú celistvosť Libanonu, a dodalo, že operácia sa musí okamžite skončiť stiahnutím Izraela z krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že je "vysoko pravdepodobné", že z bojov vzíde nová vlna utečencov. Vyzvalo taktiež Bezpečnostnú radu OSN, aby vykonala nevyhnutné kroky v súlade s medzinárodným právom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že "sme svedkami rozširovania bojov, čo ďalej destabilizuje región a zvyšuje napätie". Dodal, že "toto napätie je pre región a okolité oblasti deštruktívne".

Peskov taktiež vyjadril znepokojenie nad izraelským utorkovým útokom na sýrsku metropolu Damask. Uviedol, že ruská vláda je v neustálom kontakte so sýrskymi spojencami. "Momentálne nevidíme žiadne bezprostredné riziko, odsudzujeme však, samozrejme, takéto údery proti suverénnemu štátu," vyhlásil Peskov.

Minister zahraničných vecí Španielska José Manuel Albares vyzval na zastavenie pozemných operácií, aby sa predišlo ďalšej eskalácii konfliktu v regióne.

Reuters pripomína, že Španielsko od februára 2022 velí Dočasným silám OSN v Libanone (UNIFIL). Na libanonsko-izraelských hraniciach je nasadených 650 španielskych vojakov.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny. Pri piatkovom útoku Izraela zahynul aj dlhoročný vodca hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov. Izrael zároveň v utorok uskutočnil vzdušný útok na Damask, pri ktorom zahynuli traja ľudia.