Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Rusko: Arménsko účasťou na summite riskuje stabilitu južného Kaukazu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (uprostred), arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan (vpravo) a azerbajdžanský minister zahraničných vecí Džejhun Bajramov (vľavo) počas stretnutia v rámci summitu NATO vo Washingtone v stredu 10. júla 2024. Foto: TASR/AP

Arménska delegácia na čele s ministrom zahraničných vecí Araratom Mirzojanom sa zúčastnila na summite NATO vo Washingtone pri príležitosti 75. výročia založenia Severoatlantickej aliancie.

Moskva 11. júla (TASR) - Predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí kritizuje účasť Arménska na summite NATO. Námestník ministra Michail Galužin uviedol, že svojou účasťou na summite Arménsko riskuje destabilizáciu južného Kaukazu a podkopáva vlastnú bezpečnosť. TASR informácie prevzala z agentúry Reuters a AFP.

"Rýchlym prehlbovaním spolupráce s tými, ktorých cieľom je strategická porážka Ruska, Jerevan riskuje vážnu destabilizáciu situácie na južnom Kaukaze, okrem iného aj na úkor vlastnej bezpečnosti," povedal Galužin. Dodal, že politici a odborníci v Arménsku si uvedomujú možné riziká, ktoré tieto neuvážené kroky môžu spôsobiť.

Arménska delegácia na čele s ministrom zahraničných vecí Araratom Mirzojanom sa zúčastnila na summite NATO vo Washingtone pri príležitosti 75. výročia založenia Severoatlantickej aliancie.

Jerevan bol dlhodobo blízkym spojencom Moskvy. Okrem toho, že sa v krajine nachádzajú ruské vojenské základne, je Arménsko aj oficiálnym členom Ruskom vedenej vojenskej aliancie Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB).

Vzťahy medzi Arménskom a Ruskom sa zhoršili vlani v septembri, keď ruské mierové jednotky nezasiahli pri bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu proti etnickým Arménom v Náhornom Karabachu. Následkom toho Arménsko v OZKB pozastavilo svoje členstvo. Arménsky premiér Nikol Pašinjan tvrdí, že Rusko a OZKB už nie sú schopní Jerevanu poskytnúť bezpečnostné záruky.