Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Rusko chce využiť pancierové pláty na ochranu kritickej infraštruktúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločnosť zdôraznila, že pancier je využiteľný najmä voči malým civilným dronom, ktoré boli modifikované na vojenské účely.

Moskva 11. júla (TASR) - Ruská štátna spoločnosť Rostech vo štvrtok vyhlásila, že sa jej podarilo úspešne vykonať testy pancierov určených na ochranu kritickej infraštruktúry. Pancier má slúžiť na ochranu budov pred útokmi prostredníctvom dronov, granátov a strelných zbraní. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rostech uviedol, že jednotlivé pancierové pláty vážia 30 kilogramov a môžu byť pripevnené na objekty energetickej infraštruktúry, muničné sklady, ako aj sklady ropy a zemného plynu.

Spoločnosť zdôraznila, že pancier je využiteľný najmä voči malým civilným dronom, ktoré boli modifikované na vojenské účely.

Ruské rafinérie sú terčom ukrajinských dronov od začiatku roka. Ukrajina sa týmito útokmi snaží znížiť ruské príjmy z predaja ropy a ropných produktov, ktoré sú kľúčové pre financovanie ruského vojenského ťaženia na Ukrajine.

Spoločnosti v Rusku sa preto začali zaoberať spôsobmi, ako zvýšiť ochranu kritickej infraštruktúry. Okrem pancieru, ktorý vyvíja Rostech, Rusko využíva na ochranu svojich rafinérií aj masívne kovové siete, ktoré dokážu zakryť takmer celé budovy.

Ministerstvo energetiky v marci uviedlo, že plánuje chrániť energetickú infraštruktúru aj prostredníctvom protivzdušnej obrany.