Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Rusko dva týždne pred voľbami zrušilo vízovú povinnosť pre Gruzíncov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vyhláškou zverejnenou na webovej stránke Kremľa sa ruší pravidlo, ktoré obmedzovalo bezvízový styk Gruzíncov s Ruskom na 90 dní.

Moskva/Tbilisi 10. októbra (TASR) - Rusko vo štvrtok zrušilo vízovú povinnosť pre občanov Gruzínska. Urobilo tak iba dva týždne pred parlamentnými voľbami, v ktorých sa čoraz autoritatívnejšia vládna strana Gruzínsky sen snaží obhájiť svoju pozíciu vo vláde, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Vyhláškou zverejnenou na webovej stránke Kremľa sa ruší pravidlo, ktoré obmedzovalo bezvízový styk Gruzíncov s Ruskom na 90 dní. Rušia sa taktiež obmedzenia, ktoré gruzínskym občanom bránili pracovať alebo študovať v Rusku bez víz.

Zmena vízovej politiky prichádza krátko po vyjadrení veľvyslanca EÚ v Gruzínsku, ktorý v septembri vyhlásil, že EÚ zváži pozastavenie bezvízového režimu s Gruzínskom, pokiaľ nebudú voľby v krajine slobodné a spravodlivé. Bezvízový režim medzi Gruzínskom a EÚ platí od roku 2017.

Moskva a Tbilisi oficiálne nemajú nadviazané diplomatické styky. Tento stav trvá nepretržite od rusko-gruzínskej vojny v roku 2008, keď ruské sily intervenovali v gruzínskych separatistických oblastiach Abcházsko a Južné Osetsko.

Gruzínsky sen však v uplynulých rokoch začal presadzovať čoraz autoritatívnejšiu politiku. Vládna väčšina nedávno schválila "zákon o zahraničných agentoch" namierený proti mimovládnym organizáciám a zahraničným médiám, ako aj zákon obmedzujúci práva sexuálnych menšín. Viacero analytikov sa zhoduje, že tieto zákony vláda prijala podľa ruského vzoru.

V reakcii na prijatie "zákona o zahraničných agentoch" EÚ v júli Gruzínsku pozastavila prístupový proces a zmrazila mu desiatky miliónov eur finančnej pomoci. Gruzínsko je kandidátskou krajinou do EÚ od decembra 2023.

EÚ taktiež nedávno oznámila, že pre protizápadnú a protieurópsku rétoriku pozastavila všetky kontakty s gruzínskou vládou na vysokej úrovni.

Ruskí predstavitelia viackrát uviedli, že si želajú zotrvanie Gruzínskeho sna pri moci a Západ obviňujú z ovplyvňovania volieb v krajine.