Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko evakuuje ďalší okres v pohraničnej Kurskej oblasti

Na snímke z videozáznamu, ktorý zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 11. augusta 2024, vrtuľníky Ka-52 ruského letectva štartujú na nálet na sústredenie živej sily, obrnenej techniky a automobilovej vojenskej techniky ukrajinských ozbrojených síl v pohraničnej oblasti Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko vedie v Kurskej oblasti od minulého utorka intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť 20 kilometrov do hĺbky ruského územia.

Moskva 12. augusta (TASR) - Ruské úrady rozšírili v pondelok územie, z ktorého evakuujú svojich obyvateľov, o ďalší okres v pohraničnej Kurskej oblasti. Od uplynulého utorka pritom z tejto oblasti, kde prebieha invázia ukrajinských síl, evakuovali už viac ako 76.000 ľudí. V pondelok okrem toho Rusi začali evakuovať aj časť susednej Belgorodskej oblasti, uvádza agentúra AFP.

"Ohľadom situácie v Belovskom okrese: oblastné veliteľstvo rozhodlo o evakuácii obyvateľov," uviedol gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov. AFP približuje, že v zmienenom okrese žije viac ako 14.000 obyvateľov.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov predtým informoval, že úrady evakuujú tamojší pohraničný okres Krasnaja Jaruga. "V záujme zachovania zdravia a bezpečnosti nášho obyvateľstva začíname presúvať na bezpečnejšie miesta ľudí, ktorí žijú v Krasnojaruskom okrese," uviedol Gladkov na Telegrame.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá o niekoľko hodín neskôr informovala, že z tohto belgorodského okresu už bolo evakuovaných približne 11.000 ľudí. Podľa vyjadrenia okresnej správy tam zostalo len zhruba 500 civilistov. Ostatných previezli autobusmi do dočasných prístreškov.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od minulého utorka intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť 20 kilometrov do hĺbky ruského územia. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.