Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Rusko hlásil 109 zostrelených dronov, Ukrajina zranených po náletoch

Na snímke záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie. Foto: TASR/AP

V západoruskom meste Voronež hlásil gubernátor Alexandr Gusev jedného zraneného po tom, ako sa dron zrútil a začal horieť v priemyselnom areáli.

Moskva/Kyjev 28. októbra (TASR) – Rusko zostrelilo za deň nad viacerými oblasťami 109 ukrajinských dronov, oznámilo v pondelok ministerstvo obrany v Moskve. Ukrajinská armáda uviedla, že počas noci utrpelo pri vzdušných útokoch Ruska na Charkovskú oblasť na severovýchode krajiny viacero ľudí zranenia. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Ruské ministerstvo uviedlo, že nad Brianskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou a Bieloruskom zachytili 45 dronov a ďalších 26 zničili južnejšie v Belgorodskej oblasti. Osemnásť zostrelili v Tambovskej oblasti asi 400 kilometrov od ukrajinskej hranice a ďalšie v iných častiach Ruska, ktoré zničenie ukrajinských bezpilotných lietadiel hlási takmer denne, napísala AFP.

V západoruskom meste Voronež hlásil gubernátor Alexandr Gusev jedného zraneného po tom, ako sa dron zrútil a začal horieť v priemyselnom areáli.

Starosta Charkova Ihor Terechov oznámil, že dvoch ľudí v meste hospitalizovali po ruskom útoku navádzanými bombami z nedeľňajšieho večera, ktoré poškodili obytné budovy. K ďalším útokom na mesto došlo neskôr v noci a štyri osoby zranili útoky na iných miestach Charkovskej oblasti.

Správy nebolo možné nezávisle overiť. Kyjev uvádza, že jeho útoky, cielené často na energetickú infraštruktúru, sú reakciou na ruské bombardovanie ukrajinského územia. Moskva popiera útoky na civilistov vo vojne, ktorá sa začala inváziou Ruska vo februári 2022.