Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Rusko hovorí o zničení 13 ukrajinských dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v noci na nedeľu opäť útočilo na Ukrajinu samovražednými dronmi typu Šáhid iránskej výroby, informovala britská stanica s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

Moskva 13. októbra (TASR) - Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na nedeľu zostrelili 13 ukrajinských dronov nad tromi ruskými regiónmi, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Na Ukrajine bol v hlavnom meste Kyjev pre ruský dronový útok nakrátko vyhlásený letecký poplach. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters a britskej stanice BBC.

Šesť bezpilotných lietadiel zostrelili ruské systémy nad územím Belgorodskej a Kurskej oblasti a jeden dron bol zničený nad Brianskou oblasťou, píše sa vo vyhlásení rezortu zverejnenom v aplikácii Telegram. Všetky tri ruské regióny hraničia s Ukrajinou.

BBC upozorňuje, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť ani potvrdiť. Gubernátor Brianskej oblasti v noci však taktiež informoval o zostrelenom drone. K zraneniam ani škodám podľa neho nedošlo.

Rusko v noci na nedeľu opäť útočilo na Ukrajinu samovražednými dronmi typu Šáhid iránskej výroby, informovala britská stanica s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

Dôsledky ruského útoku bezprostredne neboli známe, no podľa ukrajinskej armády zasahovala protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva a letecké poplachy vyhlásili v metropole aj ďalších mestách. V hlavnom meste trval menej ako desať minút.

Za posledný deň vykonali ruské sily 329 útokov na ukrajinskú Záporožskú oblasť, uviedol šéf tamojšej vojenskej správy a gubernátor Ivan Fedorov s tým, že na 13 usadlostí útočili pomocou 170 bezpilotných lietadiel rôznych modifikácií. Hlásené podľa neho boli zničené obytné budovy aj infraštruktúra.