Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Rusko je s Krymom silnejšie, tvrdí Putin

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

NATO stále považuje čiernomorský polostrov za súčasť územia Ukrajiny a jeho anektovanie Ruskom za protiprávne.

Moskva/Tallinn 9. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes počas prvej návšteve Krymského polostrova po jeho marcovom pripojení k Ruskej federácii vyhlásil, že Rusko sa stalo s Krymom silnejším.

"Som si istý, že rok 2014 vojne do análov našej celej krajiny ako rok, keď sa národy, ktoré tu žijú, pevne rozhodli byť spolu s Ruskom, potvrdiac vernosť historickej pravde a pamiatke našich predkov," povedal Putin v krátkom prejave po tom, ako si pozrel vojenskú prehliadku v Sevastopole.

"Je pred nami veľa práce, avšak prekonáme všetky ťažkosti, pretože sme spolu, čo znamená, že sme sa stali silnejší," citovala ho agentúra Reuters.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen medzitým označil Putinovu návštevu Krymu za "nemiestnu". Zdôraznil, že aliancia stále považuje čiernomorský polostrov za súčasť územia Ukrajiny a jeho anektovanie Ruskom za protiprávne.

"Pokiaľ viem, ukrajinské úrady nepozvali Putina," povedal Rasmussen na návšteve estónskej metropoly Tallinn. Dodal, že nie sú žiadne "viditeľné dôkazy" tvrdení Ruska, že stiahlo svoje vojenské jednotky od hranice s Ukrajinou. "Videli sme takéto oznámenia aj v minulosti, bez stiahnutia ruských vojakov, preto sme veľmi opatrní," citovala ho agentúra AP.

Putin na Kryme zdôraznil potrebu rešpektovania práv Rusov


S právami Rusov vrátane práva na sebaurčenie sa musí nakladať s rešpektom, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru na anektovanom čiernomorskom polostrove Krym v rámci osláv Dňa víťazstva nad fašizmom. Oznámila to tlačová agentúra Reuters.

"So všetkými krajinami a ľuďmi zaobchádzame s úctou, pričom rešpektujeme ich zákonné práva a záujmy. To isté však aj my požadujeme od ostatných - aby rovnako nakladali s našimi zákonnými záujmami vrátane historického práva a práva na sebaurčenie," povedal ruský líder davom pri príležitosti svojej prvej návštevy polostrova od jeho marcovej anexie.

Putin uskutočnil svoju triumfálnu cestu na Krym po mohutnej demonštrácii ruskej vojenskej sily na Červenom námestí v Moskve. Oslavy sa konajú v čase, keď sa pozornosť celého sveta upiera na Ukrajinu, kde sa proruskí separatisti pripravujú na referendum o odtrhnutí niektorých území od Ukrajiny.

Ukrajina i USA odsúdili návštevu Putina na Kryme ako provokáciu

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo dnešnú návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina na Kryme, ktorý v marci anektovalo Rusko, ako zámerné stupňovanie krízy medzi oboma krajinami.

Rusko podľa vyhlásenia ukrajinského rezortu diplomacie porušuje ukrajinské zákony, bilaterálne dohody o hranici i Chartu OSN.

"Takáto provokácia je ďalším jasným dôkazom, že Rusko sa úmyselne snaží o ďalšiu eskaláciu napätia v ukrajinsko-ruských vzťahoch a nemá v úmysle ukončiť bilaterálny spor diplomaticky,"
citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra DPA.

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
Návštevu Putina na Kryme kritizoval ako provokatívnu aj Washington, pričom zopakoval, že USA odmietajú anexiu čiernomorského polostrova Moskvou, informovala agentúra Reuters.

"Táto cesta je provokatívna a nepotrebná. Krym patrí Ukrajine a my, samozrejme, neuznávame nezákonné a protiprávne kroky Ruska v tomto smere," povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová novinárom.

O Ukrajine dnes znova telefonicky hovorili šéfovia diplomacie Ruska a USA, Sergej Lavrov a John Kerry.

Lavrov podľa oznámenia svojho rezortu vyzval na naliehavý dialóg medzi Kyjevom a juhovýchodnými oblasťami Ukrajiny, ktorý by sprostredkovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Vyjadril tiež nádej, že Washington sa u vlády v Kyjeve zasadí za to, aby ukončila vojenské operácie na juhovýchode, prepustila všetkých "politických väzňov" a udelila amnestiu protestujúcim.

EÚ kritizovala Putina za účasť na vojenskej prehliadke na Kryme

Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová
Foto: TASR/AP
Európska únia kritizovala ruského prezidenta Vladimira Putina za dnešnú účasť na vojenskej prehliadke na polostrove Krym a vyhlásila, že nemal využiť spomienkové oslavy víťazstva v druhej svetovej vojne na predvádzanie pripojenia Krymu k Rusku.

"Európska únia s ľútosťou zaznamenala prítomnosť prezidenta Vladimira Putina na vojenskej prehliadke... v Sevastopole na Kryme," uviedla hovorkyňa šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej Maja Kocijančičová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters.

"Dôležitý deň v našej spoločnej histórii, venovaný pocte obrovským obetiam a spomínaniu na milióny mŕtvych v druhej svetovej vojne, by nemal byť nástrojom na zviditeľňovanie protiprávneho pripojenia Krymu," povedala hovorkyňa Ashtonovej.

Poľský premiér: Putin hrá politickú hru na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin hrá politickú hru na Ukrajine a v jej okolí. Je potrebné nenechať sa do nej zatiahnuť, ale kriticky a rozumne posudzovať kroky Ruska na Ukrajine, uviedol dnes poľský premiér Donald Tusk.

Tusk na tlačovej konferencii v Sejme podľa tlačovej agentúry PAP informoval, že vo štvrtok telefonoval s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a že bude hovoriť aj s prezidentským kandidátom Petrom Porošenkom.

"Nezdá sa, že by nedávne vyhlásenie prezidenta Putina (navrhujúce odloženie referenda na východe Ukrajiny) malo nejaký pozitívny, praktický vplyv," povedal Tusk. "Podľa optimistickej interpretácie Putin koná v dobrej viere a vyzýva na zrušenie nelegálnych referend, ale separatisti jeho výzvu odmietli. A táto dosť naivná interpretácia pokračuje tvrdením, že Putin nemá nič spoločné so separatistami,"
dodal poľský premiér s tým, že "my v Poľsku nie sme naivní".

Tusk tiež uviedol, že Rusko by malo byť zastúpené na podujatiach pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Osvienčimu v januári budúceho roka. K otázke pozvánky pre Putina či iných ruských lídrov je však podľa neho potrebné pristupovať "opatrne a zdržanlivo", keďže nie je jasné, ako sa situácia dovtedy vyvinie.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol, že "bez ohľadu na všetky pochybnosti sú podujatia súvisiace s históriou a obeťami druhej svetovej vojny odlišnou záležitosťou". Medzičasom "je tradíciou, že významné výročia si v Osvienčime pripomína polovica sveta", povedal pred novinármi v Sejme. Rovnako však zdôraznil, že "veľmi veľa bude závisieť od vývoja do januára 2015", dodáva PAP.