Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

Rusko: Lavrov rokoval s pápežským vyslancom Zuppim o vojne na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Pápež v máji 2023 vymenoval Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine.

Moskva 14. októbra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok rokoval s mierovým vyslancom pápeža Františka, kardinálom Matteom Zuppim o "spolupráci v humanitárnej oblasti v súvislosti s konfliktom na Ukrajine," oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Zuppi naposledy navštívil Rusko v júni 2023. Ministerstvo na v príspevku na sieti Telegram uviedlo, že Lavrov a Zuppi sa počas diskusie taktiež "dotkli viacerých aktuálnych otázok bilaterálnej a medzinárodnej agendy".

"Kardinál Matteo Zuppi dnes (v pondelok) začal ďalšiu návštevu Moskvy ako súčasť misie, ktorou ho minulý rok poveril pápež František, aby sa stretol s tamojšími predstaviteľmi a zhodnotil ďalšie úsilie o pomoc ukrajinským deťom pri návrate k ich rodinám a výmene väzňov, kým sa dosiahne vytúžený mier," povedal hovorca Vatikánu Matteo Bruni podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA.

Pápež v máji 2023 vymenoval Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine. Jeho úlohou je pomôcť repatriovať ukrajinské deti z Ruska a ukrajinských území okupovaných Ruskom.

Spravodajský web Vatican News pripomína, že kardinál začal svoju mierovú misiu návštevou Kyjeva v júni 2023, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Neskôr navštívil aj Rusko, kde okrem stretnutí s vládnymi predstaviteľmi absolvoval stretnutie s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom, ktorý je považovaný za spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina. Následne v júli odcestoval do Spojených štátov na stretnutie s prezidentom USA Joeom Bidenom. V septembri toho istého roku navštívil Čínu, kde hovoril s Li Chuejom, osobitným predstaviteľom Číny pre eurázijské záležitosti.