Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Rusko: Na Ukrajine sme zničili systém S-300 od európskej krajiny

Na archívnej snímke protilietadlový raketový systém S-300 v palebnom postavení. Foto: TASR - Dano Veselský

Tvrdenia o zničení systému S-300, ktorý Slovensko dodalo Ukrajine, sa objavili už v nedeľu, avšak premiér SR Eduard Heger ich neskoro večer poprel.

Moskva/Kyjev 11. apríla (TASR) - Ruské ozbrojené sily pri ukrajinskom meste Dnipro zničili systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine poskytla "jedna z európskych krajín". V rámci pondelkového brífingu to oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe príspevku ruského ministerstva obrany na sociálnej sieti Telegram.

Podľa ruského ministerstva bolo zariadenie ukryté v hangári. Zasiahli ho údajne presne navádzané rakety s plochou dráhou letu typu Kalibr. Zničené boli štyri odpaľovacie zariadenia S-300. Pri útoku zahynulo 25 príslušníkov ukrajinskej armády, uvádza ruské ministerstvo.

Informácie ruského ministerstva obrany nebolo možné bezprostredne overiť, napísala k tomu stránka britskej stanice Sky News.

Tvrdenia o zničení systému S-300, ktorý Slovensko dodalo Ukrajine, sa objavili už v nedeľu, avšak premiér SR Eduard Heger ich neskoro večer poprel.

"Ruská propaganda šíri klamstvá, že obranný systém zo Slovenska S-300 je zničený. Chcem upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá či fotografie sú staršieho dáta," povedal Heger. Dodal, že aj ukrajinská strana oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie.