Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Rusko: Napriek izraelským útokom je Hizballáh organizovanou skupinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruskej diplomacie kritizovala Izrael aj pre jeho útoky na Sýriu.

Moskva 9. októbra (TASR) - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu vyhlásila, že napriek izraelským útokom je libanonské hnutie Hizballáh naďalej organizovanou skupinou a neprišlo o svoje veliteľské štruktúry. Izrael obvinila zo snahy rozdúchať ozbrojené konflikty naprieč Blízkym východom. TASR informuje podľa agentúry Reuters a televízie Al-Džazíra.

"Podľa našich odhadov Hizballáh, vrátane svojho vojenského krídla, neprišiel o veliteľské štruktúry a preukazuje, že je organizovaný," vyhlásila Zacharovová na tlačovej konferencii.

Obvinila Západ (najmä USA a Veľkú Britániu), že podnecuje konflikt na Blízkom východe. Svojou podporou Izraela prejavuje pokrytectvo, keďže izraelské útoky v Libanone spôsobujú veľké straty na životoch.

Hovorkyňa ruskej diplomacie kritizovala Izrael aj pre jeho útoky na Sýriu. "Izrael opäť hrubo narušil zvrchovanosť Sýrie, keď zaútočil raketou na viacposchodový obytný dom. Je poburujúce, že takéto útoky sa stali doslova rutinnou praxou uplatňovanou v Sýrii, Libanone a Pásme Gazy," vyhlásila Zacharovová. Dodala, že to svedčí o "túžbe Izraela geograficky rozširovať vojenskú eskaláciu v regióne."

Rusko kritizuje izraelské útoky na Libanon od začiatku eskalácie konfliktu s Hizballáhom. Kremeľ koncom septembra odsúdil aj zabitie dlhoročného vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha pri izraelskom útoku.

Analytici pre televíziu Al-Džazíra uviedli, že ruský postoj k tomuto konfliktu vychádza najmä z blízkej spolupráce s Iránom, ktorý Rusku dodáva zbrane potrebné pre vedenie vojny na Ukrajine. Rusko je preto nútené podporovať spojencov Iránu v regióne, ktorým je aj hnutie Hizballáh.