Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko nevarovalo pred zvýšenou radiáciou v atmosfére

Putin. Foto: TASR/AP

Úrad zaznamenal zvýšenú úroveň rádioaktívneho cézia v lokalite Svanhovd v období od 9. do 16. septembra a v lokalite Viksjoefjell v období od 5. do 12. septembra.

Moskva 18. septembra (TASR) - Ruské služby nevydali žiadne varovanie pred zvýšenými úrovňami radiácie v atmosfére, uviedol v stredu Kremeľ. Reagoval tak na vyhlásenie Nórska o zvýšených hodnotách rádioaktívneho cézia (Cs-137) v blízkosti arktickej hranice s Ruskom, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Nórsky úrad pre radiačnú a jadrovú bezpečnosť (DSA) v utorok vo vyhlásení uviedol, že v lokalitách Svanhovd a Viksjoefjell pri arktických hraniciach s Ruskom nameral "veľmi nízke" hodnoty rádioaktívneho cézia.

Úrad zaznamenal zvýšenú úroveň rádioaktívneho cézia v lokalite Svanhovd v období od 9. do 16. septembra a v lokalite Viksjoefjell v období od 5. do 12. septembra. DSA dodal, že tieto hodnoty nepredstavujú riziko pre ľudí ani pre životné prostredie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na nórske vyhlásenie reagoval s tým, že ruské služby nezaznamenali žiadne upozornenie na vysokú hladinu takýchto izotopov v atmosfére.