Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo Kyjev z bombardovania cesty pri záporožskej elektrárni

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K zraneniu osôb síce nedošlo, ale podľa ruského manažmentu šlo o priame ohrozenie bezpečnosti personálu ZAES i samotného zariadenia.

Moskva 17. augusta (TASR) - Ruský manažment Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny tvrdí, že bezpilotné lietadlo ukrajinských ozbrojených síl zhodilo nálož na cestu vedúcu popri jadrovom reaktore. S odvolaním sa na agentúru TASS o tom v sobotu informovala agentúra Reuters.

K zraneniu osôb síce nedošlo, ale podľa ruského manažmentu šlo o priame ohrozenie bezpečnosti personálu ZAES i samotného zariadenia.

Ako dodali citované zdroje, inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prítomní na ZAES boli informovaní o incidente a navštívili miesto dopadu granátu.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe ležiacu v blízkosti juhoukrajinského mesta Enerhodar, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo zo sabotáží. Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie.