Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo Youtube z cenzúry, uvažuje nad odvetnými krokmi

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Kritika videoplatformy sa v Rusku zintenzívnila najmä v uplynulých dvoch týždňoch pre nižšiu rýchlosť sťahovania až o 70 percent oproti bežnej rýchlosti.

Moskva 2. augusta (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok obvinilo webstránku Youtube z cenzúry obsahu a znemožňovania prístupu k informáciám. Moskva tvrdí, že web koná na príkaz USA a varovala, že vidí dostatok dôvodov na podniknutie krokov proti webstránke. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Rusko v uplynulých rokoch ostro kritizovalo americkú spoločnosť Alphabet, ktorá vlastní YouTube. Kremľu prekáža, že Youtube na svojej platforme zrušil kanály ruských médií a verejných činiteľov. Kritizuje tiež, že neodstránil obsah, ktorý Moskva považuje za nezákonný alebo nežiaduci, a že v Rusku neukladá svoje údaje.

"Vidíme viacero závažných dôvodov na prijatie opatrení proti stránke YouTube," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Systematické porušovanie ruských zákonov a demonštratívne ignorovanie domáceho publika a jeho záujmov ponecháva regulačným orgánom nášho štátu právo použiť príslušné právne nástroje," dodala Zacharovová.

Ruská hovorkyňa kritizovala USA a obvinila ich zo systematického odstraňovania ruského obsahu v snahe pripraviť svet o ruské zdroje informácií. "Bezprávie a politická cenzúra zostávajú normou pre Washingtonom kontrolované vedenie YouTube," uviedla.

Kritika videoplatformy sa v Rusku zintenzívnila najmä v uplynulých dvoch týždňoch pre nižšiu rýchlosť sťahovania až o 70 percent oproti bežnej rýchlosti.

K blokovaniu sociálnych sietí a webstránok Rusko pristúpilo najmä po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. V súčasnosti Moskva nepovoľuje prístup na sociálne siete ako sú Facebook, Instagram či X.