Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Rusko odsúdilo vyše 200 ukrajinských zajatcov na dlhoročné tresty

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Rusko zadržiava neznámy počet zajatých ukrajinských vojakov, podľa AFP ich však môžu byť až tisícky. Mnoho z nich odvliekli ruské sily počas obliehania ukrajinského mesta Mariupol.

Moskva 15. januára (TASR) - Rusko v pondelok oznámilo, že odsúdilo viac než 200 ukrajinských vojnových zajatcov na dlhé tresty odňatia slobody "za vraždenie civilistov a zlé zaobchádzanie s vojnovými zajatcami" - takmer dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP bol niektorým z nich uložený aj doživotný trest, píše TASR.

Rusko zadržiava neznámy počet zajatých ukrajinských vojakov, podľa AFP ich však môžu byť až tisícky. Mnoho z nich odvliekli ruské sily počas obliehania ukrajinského mesta Mariupol v prvých mesiacoch invázie. Kyjev aj medzinárodné ľudskoprávne skupiny odsudzujú ruské procesy s vojnovými zajatcami ako nezákonné.

"Viac ako 200 príslušníkov ukrajinskej armády bolo odsúdených na dlhoročné tresty odňatia slobody za vraždy civilistov a zlé zaobchádzanie s (vojnovými) zajatcami," povedal šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexander Bastrykin.

Zároveň prisľúbil, že Moskva bude pokračovať v stíhaní ukrajinského vojenského personálu vrátane vysokopostavených predstaviteľov armády.

Mnoho ukrajinských vojnových zajatcov držia na území Ruskom okupovanej východnej Ukrajiny, zatiaľ čo ostatných presunuli do Ruska. Bastrykin v tejto súvislosti nespresnil, či sa odsúdení vojaci nachádzali v Rusku alebo na okupovanej Ukrajine.

Ruská štátna televízia RT s odvolaním sa na zdroj blízky Sledkomu uviedla, že rozsudky boli udelené 242 vojakom na okupovanom území Ukrajiny.

Rusko a Ukrajina 3. januára oznámili, že si vymenili stovky zajatých vojakov. Išlo o prvú takúto výmenu oznámenú verejne za posledné mesiace, dodáva AFP.