Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko odsúdilo zamestnanca bezpečnosti na 14 rokov za údajnú špionáž

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe má 57 členských krajín vrátane Ruska a Ukrajiny.

Doneck 12. júla (TASR) - Súd v Ruskom okupovanej časti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny odsúdil zamestnanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na 14 rokov väzenia za špionáž pre bližšie nešpecifikované zahraničné agentúry. Oznámila to v piatok ruská generálna prokuratúra, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Generálna prokuratúra v stanovisku zverejnenom na platforme Telegram uviedla, že zamestnanec OBSE Vadym Golda v roku 2021 zhromažďoval informácie o priemyselných objektoch v Doneckej oblasti, ktoré boli neskôr použité na riadenie raketových útokov v regióne.

OBSE na sociálnej sieti X informovala, že rozsudok "jednoznačne odsudzuje", a vyzvala na prepustenie Goldu a ďalších dvoch bývalých zamestnancov OBSE, Maxima Petrova and Dmytra Šabanova, ktorých Rusko v roku 2022 uväznilo za vlastizradu.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe má 57 členských krajín vrátane Ruska a Ukrajiny. V rokoch 2014 až 2022 pôsobila na východe Ukrajiny jej monitorovacia misia. Zamestnanci OBSE tam mali za úlohu monitorovať dodržiavanie krehkého prímeria medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 sa z misie stiahli, pripomína Reuters.