Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Rusko označilo zatykače na Šojgua a Gerasimova za absurdné

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ICC so sídlom v Haagu oznámil v utorok vydanie zatykačov na Šojgua a Gerasimova za údajne vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na Ukrajine.

Moskva 26. júna (TASR) - Kremeľ v stredu označil za absurdné zatykače, ktoré vydal Medzinárodný trestný sú (ICC) na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Neuznávame jurisdikciu tohto súdu, nie sme členom príslušnej inštitúcie, a preto neuznávame tieto zatykače," pripomenul hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Považujeme ich za absurdné, ako aj predchádzajúce dva, ktoré sa týkali hlavy nášho štátu a detskej ombudsmanky," dodal Peskov.

ICC so sídlom v Haagu oznámil v utorok vydanie zatykačov na Šojgua a Gerasimova za údajne vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na Ukrajine pre útoky proti civilným objektom a na ukrajinskú elektrickú infraštruktúru.

Ešte vlani vydal tento súd zatykač aj na samotného ruského prezidenta Vladimira Putina a detskú ombudsmanku Mariju Ľvovovú-Belovovú v súvislosti s deportáciami detí z okupovaného územia Ukrajiny, pripomína AFP.

Rusko nie je členom ICC. Vydané zatykače sa však vzťahujú na vyše 120 krajín, ktoré jurisdikciu tohto súdu uznávajú a ktoré by mali ruských predstaviteľov zadržať v prípade, ak vstúpia na ich územie.