Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Rusko: Predstavitelia jadrových štátov sa čoskoro stretnú v New Yorku

Na archívnej snímke Sergej Riabkov. Foto: TASR

Rokovania by mohli mať veľký význam vzhľadom na výrazne zvýšené napätie v oblasti jadrových zbraní medzi Ruskom a Západom, ktoré eskaluje už od začiatku vojny na Ukrajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 10. októbra (TASR) - Predstavitelia skupiny piatich jadrových štátov sa onedlho stretnú v New Yorku, uviedla vo štvrtok ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova. K stretnutiu by malo dôjsť v čase zvýšeného jadrového napätia medzi Ruskom a Západom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Riabkov doposiaľ neoznámil presný dátum schôdzky, ktorá by sa však mala konať v nadchádzajúcich dvoch týždňoch. Zároveň neuviedol ani to, na akej úrovni predstaviteľov sa budú konať rokovania.

Skupina združuje štáty s jadrovými zbraňami a tiež stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Rusko, Spojené štáty, Čínu, Francúzsko a Britániu. Rokovania by mohli mať veľký význam vzhľadom na výrazne zvýšené napätie v oblasti jadrových zbraní medzi Ruskom a Západom, ktoré eskaluje už od začiatku vojny na Ukrajine, pripomína Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac zároveň oznámil zmeny v jadrovej doktríne krajiny. Moskva týmto spôsobom rozšírila zoznam okolností, pri ktorých by krajina zvážila odpálenie jadrových zbraní.

V januári 2022, niekoľko týždňov pre začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu, vydala pritom "jadrová päťka" spoločné vyhlásenie, v ktorom označila za jednu zo svojich hlavných priorít vyhýbanie sa vojne medzi jadrovými mocnosťami a zníženie strategických rizík. "Potvrdzujeme, že v nukleárnej vojne sa nedá zvíťaziť", a preto k nej nesmie nikdy dôjsť, zdôraznili v tom čase predstavitelia.