Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Rusko po prestávke obnoví osobnú vlakovú dopravu do Severnej Kórey

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou si severokórejský vodca Kim Čong-un (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin podávajú ruky po podpise komplexného strategického partnerstva v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 19. júna 2024. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň navštívil KĽDR prvýkrát od roku 2000.

Moskva 26. júna (TASR) - Rusko v júli obnoví priamu osobnú vlakovú dopravu do Severnej Kórey po štvorročnej prestávke spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19. Uviedol to Oleg Kožemjako, gubernátor Prímorského kraja na východe Ruska, ktorý s KĹDR susedí. Informuje o tom TASR podľa agentúry Reuters.

Vlaky budú jazdiť z ruského Vladivostoku do severokórejského prístavného mesta Rason, citovala gubernátora ruská tlačová agentúra Interfax. Obnovenie osobnej vlakovej dopravy do KĽDR podľa Kožemjaka ponúkne Rusom možnosť spoznať krásu, prírodu, kultúru i zvyky a tradície Severnej Kórey.

Po spustení invázie na Ukrajinu a následných sankciách, ktoré na Moskvu uvalili západní spojenci Kyjeva, sa Rusko snaží zlepšiť diplomatické a hospodárske väzby s viacerými krajinami v Afrike a Ázii.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň navštívil KĽDR prvýkrát od roku 2000. So severokórejským lídrom Kim Čong-unom podpísal dohodu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami.