Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Rusko: Poľsko je krajina s deštruktívnou neoliberálnou ideológiou

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Spomedzi krajín EÚ v zozname nie sú Slovensko a Maďarsko, V prípade členských krajín NATO ich dopĺňa Turecko.

Varšava 21. septembra (TASR) - Poľsko je na ruskom zozname krajín s "deštruktívnou neoliberálnou ideológiou", ktorá je v rozpore s "tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami". V piatok o tom informovala nezávislá ruská webová stránka Mediazona, píše TASR podľa agentúr PAP a TASS.

Zoznam 47 krajín zostavilo ruské ministerstvo zahraničných vecí a okrem Poľska na ňom figurujú krajiny Európskej únie, Ukrajina, USA, Kanada, Spojené kráľovstvo, Japonsko, Taiwan, Južná Kórea a Nový Zéland.

Spomedzi krajín EÚ v zozname nie sú Slovensko a Maďarsko, V prípade členských krajín NATO ich dopĺňa Turecko. Podľa zdroja agentúry TASS oboznámeného s prípravou dokumentu bol zoznam schválený v súlade s prezidentským dekrétom, ktorý Vladimir Putin podpísal vo štvrtok.

Podľa dekrétu, ak sa občania týchto krajín budú chcieť presťahovať do Ruska a zdieľajú jeho tradičné hodnoty, budú môcť získať "humanitárnu podporu". Bude spočívať v udelení práva na prechodný pobyt napriek chýbajúcemu dokladu potvrdzujúcemu znalosť ruského jazyka, histórie Ruska a základov jeho legislatívy podľa vyhlášky.