Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko pozvalo saudskoarabského princa na summit skupiny BRICS

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lavrov je v súčasnosti na oficiálnej návšteve Saudskej Arábie.

Rijád 9. septembra (TASR) - Rusko pozvalo saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána na summit skupiny BRICS, ktorý sa uskutoční 22.-24. októbra v Kazani. V pondelok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR.

BRICS minulý rok ponúkol členstvo v tejto organizácii Saudskej Arábii, Iránu, Etiópii, Egyptu, Argentíne a Spojeným arabským emirátom, čím chcel urýchliť svoje úsilie o zmenu svetového poriadku, ktorý považuje za zastaraný, píše Reuters.

Lavrov je v súčasnosti na oficiálnej návšteve Saudskej Arábie. Dva zdroje agentúre Reuters potvrdili, že Rijád stále zvažuje pozvánku do zoskupenia. Jeden z nich uviedol, že vstup do bloku pomenovaného BRICS podľa Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky, by bol pre krajinu výhodný. Dôvodom je aj to, že Čína a India sú najväčšími obchodnými partnermi Saudskej Arábie.

Rijád zvažuje svoje možnosti na pozadí rastúceho geopolitického napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou, ako aj Ruskom. Zlepšovanie vzťahov Rijádu s Pekingom vyvoláva znepokojenie vo Washingtone, ktorý je jej doterajší dlhoročný spojenec.

Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty sa v januári pripojili k BRICS. Argentína sa rozhodla nepristúpiť a prezident Javier Milei, ktorý nastúpil do funkcie v decembri minulého roka, sa namiesto toho rozhodol prehlbovať vzťahy so Spojenými štátmi.