Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko prepustilo väznených Američanov Gershkovicha a Whelana

Na kombosnímkach pózuje v Rusku zadržiavaný americký novinár Evan Gershkovich na súde v Moskve a Jekaterinburgu hore zľava z 18. apríla, 19. septembra, 10. októbra 2023 a dole zľava zo 14. decembra 2023, 23. apríla a 19. júla 2024. Foto: TASR/AP

Súčasťou rozsiahlej výmeny medzi Ruskom, Bielorusom a niekoľkými západnými krajinami je celkovo 26 väzňov z Ruska a Bieloruska a tiež z USA, Nemecka, Poľska, Slovinska a Nórska, píše AFP.

Ankara 1. augusta (TASR) - Rusko vo štvrtok prepustilo amerického novinára Evana Gershkovicha a bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Súčasťou rozsiahlej výmeny medzi Ruskom, Bielorusom a niekoľkými západnými krajinami je celkovo 26 väzňov z Ruska a Bieloruska a tiež z USA, Nemecka, Poľska, Slovinska a Nórska, píše AFP.

Medzi prepustenými má byť aj nemecký občan Rico Krieger, ktorého v Bielorusku odsúdili na trest smrti, ruský disident Iľja Jašin či agent ruskej tajnej služby FSB Vadim Krasikov, odsúdený v Nemecku za vraždu.

Agentúra Reuters už skôr vo štvrtok uviedla, že medzi Ruskom a niekoľkými západnými štátmi sa schyľuje k najväčšej výmene väzňov od konca studenej vojny. Objasnila, že z federálnej databázy amerických väzníc zmizli mená niekoľkých Rusov odsúdených za trestné činy v Spojených štátoch. V rovnakom čase z ruských väzenských táborov previezli na neznáme miesto najmenej deväť politických väzňov vrátane kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu.

Kremeľ i ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa k týmto špekuláciám odmietli vyjadriť. Reuters pripomína, že podobné výmeny bývajú utajované až dovtedy, kým k nim reálne nedôjde.

Najväčšia výmena väzňov od čias studenej vojny medzi Ruskom a USA sa doteraz uskutočnila v roku 2010. Zapojených do nej bolo celkovo 14 osôb.