Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Rusko: Pri útoku Ukrajiny pri ZAES zranili 8 pracovníkov elektrárne

Na snímke Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Rusko obvinilo Ukrajinu z toho, že v stredu vyslala smerom k Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) tri kamikadze drony.

Moskva/Kyjev 4. júla (TASR) - Rusko obvinilo Ukrajinu z toho, že v stredu vyslala smerom k Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) tri kamikadze drony, pričom v dôsledku útoku utrpeli zranenia ôsmi pracovníci elektrárne a boli prerušené dodávky elektrickej energie do neďalekého mesta Enerhodar. TASR o tom informuje podľa správy agentúr AFP a Reuters.

"Ukrajinské ozbrojené sily napadli transformovňu Raduga, v ktorej v tom čase pracovali zamestnanci Záporožskej jadrovej elektrárne," uviedla ruská jadrová agentúra Rosatom na sociálnej sieti Telegram.

K útoku došlo v stredu ráno a bola pri ňom poškodená aj transformovňa, v dôsledku čoho prišlo k výpadkom dodávok elektrickej energie a vody v neďalekom meste Enerhodar. Miesto, na ktorom došlo k útoku, sa nachádza asi štyri kilometre od ZAES, píše AFP.

Ruskom dosadený starosta Enerhodaru Eduard Senovoz pritom uviedol, že išlo už o tretí takýto útok za posledné dva týždne a dodal, že prebehajú práce na oprave poškodenej transformovne.

Ako v reakcii uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), jej šéf Rafael Grossi upozorňuje, že opakované dronové útoky sú hrozbou pre jadrovú bezpečnosť a musia skončiť.

Ruské sily ovládli ZAES na juhu Ukrajiny v prvých dňoch invázie, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. Moskva a Ukrajina sa odvtedy pravidelne obviňujú z podnikania útokov v blízkosti tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

MAAE vyslala do ZAES stálych inšpektorov a pravidelne upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré hrozí v prípade priameho zásahu ZAES.