Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Ruská prokuratúra žiada pre francúzskeho vedca vyše trojročné väzenie

Ilustračné foto Foto: TASR

Vinatiera (48), pracujúceho pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu Centrum pre humanitárny dialóg, zadržali v Moskve začiatkom júna.

Moskva 14. októbra (TASR) - Ruský prokurátor požiadal v pondelok o vyše trojročný väzenský trest pre francúzskeho vedca Laurenta Vinatiera, ktorý je obvinený z porušenia ruského zákona o tzv. zahraničných agentoch. Verdikt sa očakáva už v priebehu popoludnia, uvádza agentúra Reuters odvolávajúca sa na ruské médiá.

Vinatiera (48), pracujúceho pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu Centrum pre humanitárny dialóg, zadržali v Moskve začiatkom júna. Následne ho obvinili zo zhromažďovania citlivých vojenských informácií bez toho, aby sa zaregistroval ako zahraničný agent, za čo mu hrozilo päťročné väzenie.

Francúzsky vedec sa v septembri na pojednávaní k obvineniam priznal, v dôsledku čoho ho čakal zrýchlený proces, bez podrobného preverovania dôkazov, ale hrozil mu aj miernejší trest.

"Vzhľadom na všetky okolnosti... Navrhujem vymerať trest v dĺžke troch rokov a troch mesiacov strávených v trestaneckej kolónii," povedal na pondelňajšom pojednávaní prokurátor.

Vinatierov právny zástupca označil navrhovaný trest za "mimoriadne tvrdý".

"Náš klient spáchal v Rusku trestný čin prvýkrát ... a plne priznal svoju vinu," povedal advokát Oleg Bessonov a sudcu požiadal, aby Vinatierovi namiesto väzenia uložil pokutu.

Francúzsko tvrdí, že Vinatiera v Rusku "svojvoľne zadržali", a vyzvalo na jeho okamžité prepustenie.